Gyakran 
Ismételt 
Kérdések 


Facebook 
oldalunk 

Jelöltek, 
Listák 
beküldése 

Aktuális szavazásunk:
április 7-én estig
 CÉLJA:
a körzete elnyerésére leginkább esélyes jelölt felmutatása
a választók ÁLTAL -
- EGYMÁS számára!

További szavazási lehetőség:
- Országos pártlista

TERJESZD az előválasztás HÍRÉT, és igény esetén csatlakozz a Facebookon!
(link jobbra fönt)

 

 

Aki az előválasztásunk nyertese lesz,
korántsem biztos, hogy majd mandátumot is nyer ...

 

... ámde aki ezt az előválasztást sem képes megnyerni,
hogyan is nyerhetne mandátumot ?!

 


Melyik OEVK-ba tartozom?

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 04. sz. OEVK

Az országgyűlési egyéni választókerület (OEVK) területe röviden:
- Vásárosnamény és további 87 környező település

 

Az OEVK területének pontos behatárolása a törvény szövege szerint:

1. Aranyosapáti 2. Barabás 3. Benk 4. Beregdaróc 5. Beregsurány 6. Botpalád 7. Cégénydányád 8. Csaholc 9. Csaroda 10. Császló 11. Csegöld 12. Darnó 13. Eperjeske 14. Fehérgyarmat 15. Fülesd 16. Gacsály 17. Garbolc 18. Gelénes 19. Gulács 20. Győröcske 21. Gyügye 22. Gyüre 23. Hermánszeg 24. Hetefejércse 25. Ilk 26. Jánd 27. Jánkmajtis 28. Kérsemjén 29. Kisar 30. Kishódos 31. Kisnamény 32. Kispalád 33. Kisvarsány 34. Kisszekeres 35. Kölcse 36. Kömörő 37. Lónya 38. Magosliget 39. Mánd 40. Mándok 41. Márokpapi 42. Mátyus 43. Méhtelek 44. Milota 45. Nábrád 46. Nagyar 47. Nagydobos 48. Nagyhódos 49. Nagyszekeres 50. Nagyvarsány 51. Nemesborzova 52. Olcsva 53. Olcsvaapáti 54. Panyola 55. Penyige 56. Rozsály 57. Sonkád 58. Szamoskér 59. Szamossályi 60. Szamosújlak 61. Szamosszeg 62. Szatmárcseke 63. Tákos 64. Tarpa 65. Tiszaadony 66. Tiszabecs 67. Tiszabezdéd 68. Tiszacsécse 69. Tiszakerecseny 70. Tiszakóród 71. Tiszamogyorós 72. Tiszaszalka 73. Tiszaszentmárton 74. Tiszavid 75. Tisztaberek 76. Tivadar 77. Tunyogmatolcs 78. Túristvándi 79. Túrricse 80. Tuzsér 81. Uszka 82. Vámosatya 83. Vámosoroszi 84. Vásárosnamény 85. Záhony 86. Zajta 87. Zsarolyán 88. Zsurk

--- A többit ellenzem ---

  • Ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint kvázi "elválasztó vonalat") használhatod arra, hogy jelezd vele a feldolgozó programnak, hogy az ez alatt sorakozó neveket egységesen elutasítod, rájuk semmiképp sem szavaznál a hivatalos választáson.
  • amennyiben a szavazatodban egy név sincs az "a többit ellenzem" fölött, azzal azt jelzed, hogy számodra nincs elfogadható jelölt a választékban, és így a hivatalos választáson majd vagy érvénytelenül szavaznál, vagy távol maradnál az urnától.

Ez a választási lehetőség arra való, hogy kifejezhessük vele az elfogadóképességünk határát, és hogy ennek segítségével le tudjuk fedni a teljes döntési teret.

Mit jelent a fenti tudományoskodó hókuszpókusz a gyakorlatban?

Ez a választási lehetőség (alternatíva) a "dummy alternativa" vagy "a fentiek egyike sem" lehetőség néven is szokott futni.

Az előválasztók ú.n. preferenciális szavazási rendszert használ, ahol a jelölteket sorba kell rendezni. A legszimpatikusabb jelöltet húzzuk legfölülre, a második legszimpatikusabbat másodiknak, a legkevésbé szimpatikusat alulra. De honnan tudjuk, hogy egy jelölt még elfogadható, vagy már nem szeretnénk, hogy győzzön? Erre jó ez az alternatíva. Amit ez alá húzunk, azt ellenezzük, amit e fölé, azt még elfogadhatónak tartjuk.

Amikor egy szavazáson alternatívák merülnek fel, vagy egy választáson jelöltekre szavazunk, akkor nincs lehetőség arra, hogy minden lehetséges alternatíva szerepeljen: ahhoz egy végtelenül hosszú lista kellene. Ez a választási lehetőség azokat az alternatívákat is lefedi, amik nem kerültek fel a szavazólapra. Azoknál a szavazási módszereknél, ahol csak egy lehetőséget lehet megjelölni, a "fentiek egyike sem" alternatíva való arra, hogy kifejezd: a szavazólapra nem került fel az a megoldás, amit te szeretnél. Ennek hiányában szoktunk érvénytelen szavazatot leadni, de az azért nem az igazi, mert aki akarja, belemagyarázhatja, hogy olyan hülyék vagyunk, hogy még szavazni sem tudunk. Képzeld el, hogy mennyivel másabb lett volna a helyzet, ha az eddigi népszavazások bármelyikén lett volna "a fentiek egyike sem" alternatíva, és nem csak arra szavazhattál volna, hogy akarod-e, hogy a migránsok megerőszakolják a feleséged és lányaidat, vagy nem.

Másképp fogalmazva: (alternatív ismertető)

  • helyezd az általad leginkább kívánt jelölt-jelöltet a legfölső helyre!
  • alá sorold fel azok nevét, akikre még tudnál szavazni te is, ha a többség az egyiküket támogatná
  • majd tedd alájuk ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint "elválasztó vonalat").
  • a feldolgozó program az innen következő nevekhez nem számol hozzá egy szavazatot, a fölötte lévők szavazatszámait viszont megnöveli eggyel.
    Vissza a kezdő lapra   Szavazások   Statisztika