Gyakran 
Ismételt 
Kérdések 


Facebook 
oldalunk 

Jelöltek, 
Listák 
beküldése 

Aktuális szavazásunk:
április 7-én estig
 CÉLJA:
a körzete elnyerésére leginkább esélyes jelölt felmutatása
a választók ÁLTAL -
- EGYMÁS számára!

További szavazási lehetőség:
- Országos pártlista

TERJESZD az előválasztás HÍRÉT, és igény esetén csatlakozz a Facebookon!
(link jobbra fönt)

 

 

Aki az előválasztásunk nyertese lesz,
korántsem biztos, hogy majd mandátumot is nyer ...

 

... ámde aki ezt az előválasztást sem képes megnyerni,
hogyan is nyerhetne mandátumot ?!

 


Melyik OEVK-ba tartozom?

Somogy megye 03. sz. OEVK

Az országgyűlési egyéni választókerület (OEVK) területe röviden:
- Marcali és további 71 környező település

 

Az OEVK területének pontos behatárolása a törvény szövege szerint:

1. Alsóbogát 2. Balatonberény 3. Balatonboglár 4. Balatonfenyves 5. Balatonkeresztúr 6. Balatonlelle 7. Balatonmáriafürdő 8. Balatonszentgyörgy 9. Balatonújlak 10. Bodrog 11. Böhönye 12. Buzsák 13. Csákány 14. Csombárd 15. Csömend 16. Edde 17. Fonyód 18. Főnyed 19. Gadány 20. Gamás 21. Gyugy 22. Hács 23. Hetes 24. Hollád 25. Hosszúvíz 26. Kelevíz 27. Kéthely 28. Kisberény 29. Látrány 30. Lengyeltóti 31. Libickozma 32. Magyaregres 33. Marcali 34. Mesztegnyő 35. Mezőcsokonya 36. Nagybajom 37. Nagyszakácsi 38. Nemesdéd 39. Nemeskisfalud 40. Nemesvid 41. Nikla 42. Ordacsehi 43. Osztopán 44. Öreglak 45. Pálmajor 46. Pamuk 47. Polány 48. Pusztakovácsi 49. Sávoly 50. Somogyaszaló 51. Somogyfajsz 52. Somogygeszti 53. Somogyjád 54. Somogysámson 55. Somogysárd 56. Somogysimonyi 57. Somogyszentpál 58. Somogytúr 59. Somogyvámos 60. Somogyvár 61. Somogyzsitfa 62. Szegerdő 63. Szenyér 64. Szőkedencs 65. Szőlősgyörök 66. Tapsony 67. Táska 68. Tikos 69. Újvárfalva 70. Varászló 71. Várda 72. Vörs

--- A többit ellenzem ---

  • Ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint kvázi "elválasztó vonalat") használhatod arra, hogy jelezd vele a feldolgozó programnak, hogy az ez alatt sorakozó neveket egységesen elutasítod, rájuk semmiképp sem szavaznál a hivatalos választáson.
  • amennyiben a szavazatodban egy név sincs az "a többit ellenzem" fölött, azzal azt jelzed, hogy számodra nincs elfogadható jelölt a választékban, és így a hivatalos választáson majd vagy érvénytelenül szavaznál, vagy távol maradnál az urnától.

Ez a választási lehetőség arra való, hogy kifejezhessük vele az elfogadóképességünk határát, és hogy ennek segítségével le tudjuk fedni a teljes döntési teret.

Mit jelent a fenti tudományoskodó hókuszpókusz a gyakorlatban?

Ez a választási lehetőség (alternatíva) a "dummy alternativa" vagy "a fentiek egyike sem" lehetőség néven is szokott futni.

Az előválasztók ú.n. preferenciális szavazási rendszert használ, ahol a jelölteket sorba kell rendezni. A legszimpatikusabb jelöltet húzzuk legfölülre, a második legszimpatikusabbat másodiknak, a legkevésbé szimpatikusat alulra. De honnan tudjuk, hogy egy jelölt még elfogadható, vagy már nem szeretnénk, hogy győzzön? Erre jó ez az alternatíva. Amit ez alá húzunk, azt ellenezzük, amit e fölé, azt még elfogadhatónak tartjuk.

Amikor egy szavazáson alternatívák merülnek fel, vagy egy választáson jelöltekre szavazunk, akkor nincs lehetőség arra, hogy minden lehetséges alternatíva szerepeljen: ahhoz egy végtelenül hosszú lista kellene. Ez a választási lehetőség azokat az alternatívákat is lefedi, amik nem kerültek fel a szavazólapra. Azoknál a szavazási módszereknél, ahol csak egy lehetőséget lehet megjelölni, a "fentiek egyike sem" alternatíva való arra, hogy kifejezd: a szavazólapra nem került fel az a megoldás, amit te szeretnél. Ennek hiányában szoktunk érvénytelen szavazatot leadni, de az azért nem az igazi, mert aki akarja, belemagyarázhatja, hogy olyan hülyék vagyunk, hogy még szavazni sem tudunk. Képzeld el, hogy mennyivel másabb lett volna a helyzet, ha az eddigi népszavazások bármelyikén lett volna "a fentiek egyike sem" alternatíva, és nem csak arra szavazhattál volna, hogy akarod-e, hogy a migránsok megerőszakolják a feleséged és lányaidat, vagy nem.

Másképp fogalmazva: (alternatív ismertető)

  • helyezd az általad leginkább kívánt jelölt-jelöltet a legfölső helyre!
  • alá sorold fel azok nevét, akikre még tudnál szavazni te is, ha a többség az egyiküket támogatná
  • majd tedd alájuk ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint "elválasztó vonalat").
  • a feldolgozó program az innen következő nevekhez nem számol hozzá egy szavazatot, a fölötte lévők szavazatszámait viszont megnöveli eggyel.
    Vissza a kezdő lapra   Szavazások   Statisztika