Gyakran 
Ismételt 
Kérdések 


Facebook 
oldalunk 

Jelöltek, 
Listák 
beküldése 

Aktuális szavazásunk:
április 7-én estig
 CÉLJA:
a körzete elnyerésére leginkább esélyes jelölt felmutatása
a választók ÁLTAL -
- EGYMÁS számára!

További szavazási lehetőség:
- Országos pártlista

TERJESZD az előválasztás HÍRÉT, és igény esetén csatlakozz a Facebookon!
(link jobbra fönt)

 

 

Aki az előválasztásunk nyertese lesz,
korántsem biztos, hogy majd mandátumot is nyer ...

 

... ámde aki ezt az előválasztást sem képes megnyerni,
hogyan is nyerhetne mandátumot ?!

 


Melyik OEVK-ba tartozom?

Somogy megye 02. sz. OEVK

Az országgyűlési egyéni választókerület (OEVK) területe röviden:
- Barcs és további 76 környező település

 

Az OEVK területének pontos behatárolása a törvény szövege szerint:

1. Babócsa 2. Bakháza 3. Barcs 4. Bárdudvarnok 5. Bélavár 6. Beleg 7. Berzence 8. Bolhás 9. Bolhó 10. Csokonyavisonta 11. Csököly 12. Csurgó 13. Csurgónagymarton 14. Darány 15. Drávagárdony 16. Drávatamási 17. Gige 18. Görgeteg 19. Gyékényes 20. Háromfa 21. Hedrehely 22. Hencse 23. Heresznye 24. Homokszentgyörgy 25. Iharos 26. Iharosberény 27. Inke 28. Istvándi 29. Jákó 30. Kadarkút 31. Kálmáncsa 32. Kaposfő 33. Kastélyosdombó 34. Kaszó 35. Kisasszond 36. Kisbajom 37. Kiskorpád 38. Komlósd 39. Kőkút 40. Kutas 41. Lábod 42. Lad 43. Lakócsa 44. Mike 45. Nagyatád 46. Nagykorpád 47. Őrtilos 48. Ötvöskónyi 49. Patosfa 50. Péterhida 51. Pogányszentpéter 52. Porrog 53. Porrogszentkirály 54. Porrogszentpál 55. Potony 56. Rinyabesenyő 57. Rinyakovácsi 58. Rinyaszentkirály 59. Rinyaújlak 60. Rinyaújnép 61. Segesd 62. Somogyaracs 63. Somogybükkösd 64. Somogycsicsó 65. Somogyszob 66. Somogyudvarhely 67. Szabás 68. Szenta 69. Szentborbás 70. Szulok 71. Tarany 72. Tótújfalu 73. Vése 74. Visnye 75. Vízvár 76. Zákány 77. Zákányfalu

--- A többit ellenzem ---

  • Ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint kvázi "elválasztó vonalat") használhatod arra, hogy jelezd vele a feldolgozó programnak, hogy az ez alatt sorakozó neveket egységesen elutasítod, rájuk semmiképp sem szavaznál a hivatalos választáson.
  • amennyiben a szavazatodban egy név sincs az "a többit ellenzem" fölött, azzal azt jelzed, hogy számodra nincs elfogadható jelölt a választékban, és így a hivatalos választáson majd vagy érvénytelenül szavaznál, vagy távol maradnál az urnától.

Ez a választási lehetőség arra való, hogy kifejezhessük vele az elfogadóképességünk határát, és hogy ennek segítségével le tudjuk fedni a teljes döntési teret.

Mit jelent a fenti tudományoskodó hókuszpókusz a gyakorlatban?

Ez a választási lehetőség (alternatíva) a "dummy alternativa" vagy "a fentiek egyike sem" lehetőség néven is szokott futni.

Az előválasztók ú.n. preferenciális szavazási rendszert használ, ahol a jelölteket sorba kell rendezni. A legszimpatikusabb jelöltet húzzuk legfölülre, a második legszimpatikusabbat másodiknak, a legkevésbé szimpatikusat alulra. De honnan tudjuk, hogy egy jelölt még elfogadható, vagy már nem szeretnénk, hogy győzzön? Erre jó ez az alternatíva. Amit ez alá húzunk, azt ellenezzük, amit e fölé, azt még elfogadhatónak tartjuk.

Amikor egy szavazáson alternatívák merülnek fel, vagy egy választáson jelöltekre szavazunk, akkor nincs lehetőség arra, hogy minden lehetséges alternatíva szerepeljen: ahhoz egy végtelenül hosszú lista kellene. Ez a választási lehetőség azokat az alternatívákat is lefedi, amik nem kerültek fel a szavazólapra. Azoknál a szavazási módszereknél, ahol csak egy lehetőséget lehet megjelölni, a "fentiek egyike sem" alternatíva való arra, hogy kifejezd: a szavazólapra nem került fel az a megoldás, amit te szeretnél. Ennek hiányában szoktunk érvénytelen szavazatot leadni, de az azért nem az igazi, mert aki akarja, belemagyarázhatja, hogy olyan hülyék vagyunk, hogy még szavazni sem tudunk. Képzeld el, hogy mennyivel másabb lett volna a helyzet, ha az eddigi népszavazások bármelyikén lett volna "a fentiek egyike sem" alternatíva, és nem csak arra szavazhattál volna, hogy akarod-e, hogy a migránsok megerőszakolják a feleséged és lányaidat, vagy nem.

Másképp fogalmazva: (alternatív ismertető)

  • helyezd az általad leginkább kívánt jelölt-jelöltet a legfölső helyre!
  • alá sorold fel azok nevét, akikre még tudnál szavazni te is, ha a többség az egyiküket támogatná
  • majd tedd alájuk ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint "elválasztó vonalat").
  • a feldolgozó program az innen következő nevekhez nem számol hozzá egy szavazatot, a fölötte lévők szavazatszámait viszont megnöveli eggyel.
    Vissza a kezdő lapra   Szavazások   Statisztika