Gyakran 
Ismételt 
Kérdések 


Facebook 
oldalunk 

Jelöltek, 
Listák 
beküldése 

Aktuális szavazásunk:
április 7-én estig
 CÉLJA:
a körzete elnyerésére leginkább esélyes jelölt felmutatása
a választók ÁLTAL -
- EGYMÁS számára!

További szavazási lehetőség:
- Országos pártlista

TERJESZD az előválasztás HÍRÉT, és igény esetén csatlakozz a Facebookon!
(link jobbra fönt)

 

 

Aki az előválasztásunk nyertese lesz,
korántsem biztos, hogy majd mandátumot is nyer ...

 

... ámde aki ezt az előválasztást sem képes megnyerni,
hogyan is nyerhetne mandátumot ?!

 


Melyik OEVK-ba tartozom?

Győr-Moson-Sopron megye 03. sz. OEVK

Az országgyűlési egyéni választókerület (OEVK) területe röviden:
- Csorna és további 74 környező település

 

Az OEVK területének pontos behatárolása a törvény szövege szerint:

1. Acsalag 2. Agyagosszergény 3. Árpás 4. Babót 5. Bágyogszovát 6. Barbacs 7. Beled 8. Bezi 9. Bodonhely 10. Bogyoszló 11. Bősárkány 12. Cirák 13. Csáfordjánosfa 14. Csapod 15. Csér 16. Csikvánd 17. Csorna 18. Dénesfa 19. Dör 20. Edve 21. Egyed 22. Enese 23. Farád 24. Fehértó 25. Fertőendréd 26. Gyarmat 27. Gyóró 28. Győrsövényház 29. Győrszemere 30. Himod 31. Hövej 32. Ikrény 33. Iván 34. Jobaháza 35. Kapuvár 36. Kisbabot 37. Kisfalud 38. Koroncó 39. Kóny 40. Maglóca 41. Magyarkeresztúr 42. Markotabödöge 43. Mérges 44. Mihályi 45. Mórichida 46. Osli 47. Páli 48. Pásztori 49. Potyond 50. Pusztacsalád 51. Rábacsanak 52. Rábacsécsény 53. Rábakecöl 54. Rábapatona 55. Rábapordány 56. Rábasebes 57. Rábaszentandrás 58. Rábaszentmihály 59. Rábaszentmiklós 60. Rábatamási 61. Répceszemere 62. Sobor 63. Sopronnémeti 64. Szany 65. Szárföld 66. Szil 67. Szilsárkány 68. Tárnokréti 69. Tét 70. Vadosfa 71. Vág 72. Vásárosfalu 73. Veszkény 74. Vitnyéd 75. Zsebeháza

--- A többit ellenzem ---

  • Ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint kvázi "elválasztó vonalat") használhatod arra, hogy jelezd vele a feldolgozó programnak, hogy az ez alatt sorakozó neveket egységesen elutasítod, rájuk semmiképp sem szavaznál a hivatalos választáson.
  • amennyiben a szavazatodban egy név sincs az "a többit ellenzem" fölött, azzal azt jelzed, hogy számodra nincs elfogadható jelölt a választékban, és így a hivatalos választáson majd vagy érvénytelenül szavaznál, vagy távol maradnál az urnától.

Ez a választási lehetőség arra való, hogy kifejezhessük vele az elfogadóképességünk határát, és hogy ennek segítségével le tudjuk fedni a teljes döntési teret.

Mit jelent a fenti tudományoskodó hókuszpókusz a gyakorlatban?

Ez a választási lehetőség (alternatíva) a "dummy alternativa" vagy "a fentiek egyike sem" lehetőség néven is szokott futni.

Az előválasztók ú.n. preferenciális szavazási rendszert használ, ahol a jelölteket sorba kell rendezni. A legszimpatikusabb jelöltet húzzuk legfölülre, a második legszimpatikusabbat másodiknak, a legkevésbé szimpatikusat alulra. De honnan tudjuk, hogy egy jelölt még elfogadható, vagy már nem szeretnénk, hogy győzzön? Erre jó ez az alternatíva. Amit ez alá húzunk, azt ellenezzük, amit e fölé, azt még elfogadhatónak tartjuk.

Amikor egy szavazáson alternatívák merülnek fel, vagy egy választáson jelöltekre szavazunk, akkor nincs lehetőség arra, hogy minden lehetséges alternatíva szerepeljen: ahhoz egy végtelenül hosszú lista kellene. Ez a választási lehetőség azokat az alternatívákat is lefedi, amik nem kerültek fel a szavazólapra. Azoknál a szavazási módszereknél, ahol csak egy lehetőséget lehet megjelölni, a "fentiek egyike sem" alternatíva való arra, hogy kifejezd: a szavazólapra nem került fel az a megoldás, amit te szeretnél. Ennek hiányában szoktunk érvénytelen szavazatot leadni, de az azért nem az igazi, mert aki akarja, belemagyarázhatja, hogy olyan hülyék vagyunk, hogy még szavazni sem tudunk. Képzeld el, hogy mennyivel másabb lett volna a helyzet, ha az eddigi népszavazások bármelyikén lett volna "a fentiek egyike sem" alternatíva, és nem csak arra szavazhattál volna, hogy akarod-e, hogy a migránsok megerőszakolják a feleséged és lányaidat, vagy nem.

Másképp fogalmazva: (alternatív ismertető)

  • helyezd az általad leginkább kívánt jelölt-jelöltet a legfölső helyre!
  • alá sorold fel azok nevét, akikre még tudnál szavazni te is, ha a többség az egyiküket támogatná
  • majd tedd alájuk ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint "elválasztó vonalat").
  • a feldolgozó program az innen következő nevekhez nem számol hozzá egy szavazatot, a fölötte lévők szavazatszámait viszont megnöveli eggyel.
    Vissza a kezdő lapra   Szavazások   Statisztika