Gyakran 
Ismételt 
Kérdések 


Facebook 
oldalunk 

Jelöltek, 
Listák 
beküldése 

Aktuális szavazásunk:
április 7-én estig
 CÉLJA:
a körzete elnyerésére leginkább esélyes jelölt felmutatása
a választók ÁLTAL -
- EGYMÁS számára!

További szavazási lehetőség:
- Országos pártlista

TERJESZD az előválasztás HÍRÉT, és igény esetén csatlakozz a Facebookon!
(link jobbra fönt)

 

 

Aki az előválasztásunk nyertese lesz,
korántsem biztos, hogy majd mandátumot is nyer ...

 

... ámde aki ezt az előválasztást sem képes megnyerni,
hogyan is nyerhetne mandátumot ?!

 


Melyik OEVK-ba tartozom?

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 03. sz. OEVK

Az országgyűlési egyéni választókerület (OEVK) területe röviden:
- Ózd és további 70 környező település

 

Az OEVK területének pontos behatárolása a törvény szövege szerint:

1. Aggtelek 2. Alsószuha 3. Alsótelekes 4. Arló 5. Bánréve 6. Becskeháza 7. Bódvalenke 8. Bódvarákó 9. Bódvaszilas 10. Borsodbóta 11. Borsodnádasd 12. Borsodszentgyörgy 13. Bükkmogyorósd 14. Csernely 15. Csokvaomány 16. Domaháza 17. Dövény 18. Dubicsány 19. Égerszög 20. Farkaslyuk 21. Felsőkelecsény 22. Felsőnyárád 23. Felsőtelekes 24. Gömörszőlős 25. Hangony 26. Hét 27. Hidvégardó 28. Imola 29. Jákfalva 30. Járdánháza 31. Jósvafő 32. Kánó 33. Kelemér 34. Királd 35. Kissikátor 36. Komjáti 37. Kurityán 38. Lénárddaróc 39. Martonyi 40. Nekézseny 41. Ormosbánya 42. Ózd 43. Perkupa 44. Putnok 45. Ragály 46. Rudabánya 47. Sajógalgóc 48. Sajókaza 49. Sajómercse 50. Sajónémeti 51. Sajópüspöki 52. Sajóvelezd 53. Sáta 54. Serényfalva 55. Szalonna 56. Szendrő 57. Szin 58. Szinpetri 59. Szögliget 60. Szőlősardó 61. Szuhafő 62. Szuhogy 63. Teresztenye 64. Tornakápolna 65. Tornanádaska 66. Tornaszentandrás 67. Trizs 68. Uppony 69. Varbóc 70. Zádorfalva 71. Zubogy

--- A többit ellenzem ---

  • Ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint kvázi "elválasztó vonalat") használhatod arra, hogy jelezd vele a feldolgozó programnak, hogy az ez alatt sorakozó neveket egységesen elutasítod, rájuk semmiképp sem szavaznál a hivatalos választáson.
  • amennyiben a szavazatodban egy név sincs az "a többit ellenzem" fölött, azzal azt jelzed, hogy számodra nincs elfogadható jelölt a választékban, és így a hivatalos választáson majd vagy érvénytelenül szavaznál, vagy távol maradnál az urnától.

Ez a választási lehetőség arra való, hogy kifejezhessük vele az elfogadóképességünk határát, és hogy ennek segítségével le tudjuk fedni a teljes döntési teret.

Mit jelent a fenti tudományoskodó hókuszpókusz a gyakorlatban?

Ez a választási lehetőség (alternatíva) a "dummy alternativa" vagy "a fentiek egyike sem" lehetőség néven is szokott futni.

Az előválasztók ú.n. preferenciális szavazási rendszert használ, ahol a jelölteket sorba kell rendezni. A legszimpatikusabb jelöltet húzzuk legfölülre, a második legszimpatikusabbat másodiknak, a legkevésbé szimpatikusat alulra. De honnan tudjuk, hogy egy jelölt még elfogadható, vagy már nem szeretnénk, hogy győzzön? Erre jó ez az alternatíva. Amit ez alá húzunk, azt ellenezzük, amit e fölé, azt még elfogadhatónak tartjuk.

Amikor egy szavazáson alternatívák merülnek fel, vagy egy választáson jelöltekre szavazunk, akkor nincs lehetőség arra, hogy minden lehetséges alternatíva szerepeljen: ahhoz egy végtelenül hosszú lista kellene. Ez a választási lehetőség azokat az alternatívákat is lefedi, amik nem kerültek fel a szavazólapra. Azoknál a szavazási módszereknél, ahol csak egy lehetőséget lehet megjelölni, a "fentiek egyike sem" alternatíva való arra, hogy kifejezd: a szavazólapra nem került fel az a megoldás, amit te szeretnél. Ennek hiányában szoktunk érvénytelen szavazatot leadni, de az azért nem az igazi, mert aki akarja, belemagyarázhatja, hogy olyan hülyék vagyunk, hogy még szavazni sem tudunk. Képzeld el, hogy mennyivel másabb lett volna a helyzet, ha az eddigi népszavazások bármelyikén lett volna "a fentiek egyike sem" alternatíva, és nem csak arra szavazhattál volna, hogy akarod-e, hogy a migránsok megerőszakolják a feleséged és lányaidat, vagy nem.

Másképp fogalmazva: (alternatív ismertető)

  • helyezd az általad leginkább kívánt jelölt-jelöltet a legfölső helyre!
  • alá sorold fel azok nevét, akikre még tudnál szavazni te is, ha a többség az egyiküket támogatná
  • majd tedd alájuk ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint "elválasztó vonalat").
  • a feldolgozó program az innen következő nevekhez nem számol hozzá egy szavazatot, a fölötte lévők szavazatszámait viszont megnöveli eggyel.
    Vissza a kezdő lapra   Szavazások   Statisztika