Gyakran 
Ismételt 
Kérdések 


Facebook 
oldalunk 

Jelöltek, 
Listák 
beküldése 

Aktuális szavazásunk:
április 7-én estig
 CÉLJA:
a körzete elnyerésére leginkább esélyes jelölt felmutatása
a választók ÁLTAL -
- EGYMÁS számára!

További szavazási lehetőség:
- Országos pártlista

TERJESZD az előválasztás HÍRÉT, és igény esetén csatlakozz a Facebookon!
(link jobbra fönt)

 

 

Aki az előválasztásunk nyertese lesz,
korántsem biztos, hogy majd mandátumot is nyer ...

 

... ámde aki ezt az előválasztást sem képes megnyerni,
hogyan is nyerhetne mandátumot ?!

 


Melyik OEVK-ba tartozom?

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 04. sz. OEVK

Az országgyűlési egyéni választókerület (OEVK) területe röviden:
- Kazincbarcika és további 81 környező település

 

Az OEVK területének pontos behatárolása a törvény szövege szerint:

1. Abaújlak 2. Abaújszolnok 3. Abod 4. Alacska 5. Alsógagy 6. Alsóvadász 7. Baktakék 8. Balajt 9. Bánhorváti 10. Berente 11. Beret 12. Boldva 13. Borsodszirák 14. Büttös 15. Csenyéte 16. Csobád 17. Damak 18. Debréte 19. Dédestapolcsány 20. Detek 21. Edelény 22. Fáj 23. Fancsal 24. Felsőgagy 25. Felsővadász 26. Forró 27. Gadna 28. Gagyapáti 29. Gagybátor 30. Gagyvendégi 31. Galvács 32. Hangács 33. Hegymeg 34. Hernádszentandrás 35. Homrogd 36. Ináncs 37. Irota 38. Izsófalva 39. Kány 40. Kazincbarcika 41. Kázsmárk 42. Keresztéte 43. Kiskinizs 44. Kondó 45. Krasznokvajda 46. Kupa 47. Ládbesenyő 48. Lak 49. Léh 50. Litka 51. Mályinka 52. Meszes 53. Monaj 54. Múcsony 55. Nagybarca 56. Nyésta 57. Nyomár 58. Pamlény 59. Perecse 60. Rakaca 61. Rakacaszend 62. Rásonysápberencs 63. Rudolftelep 64. Sajóecseg 65. Sajóivánka 66. Sajókápolna 67. Sajópálfala 68. Sajósenye 69. Sajószentpéter 70. Sajóvámos 71. Selyeb 72. Szakácsi 73. Szászfa 74. Szendrőlád 75. Szuhakálló 76. Tardona 77. Tomor 78. Tornabarakony 79. Tornaszentjakab 80. Vadna 81. Viszló 82. Ziliz

--- A többit ellenzem ---

  • Ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint kvázi "elválasztó vonalat") használhatod arra, hogy jelezd vele a feldolgozó programnak, hogy az ez alatt sorakozó neveket egységesen elutasítod, rájuk semmiképp sem szavaznál a hivatalos választáson.
  • amennyiben a szavazatodban egy név sincs az "a többit ellenzem" fölött, azzal azt jelzed, hogy számodra nincs elfogadható jelölt a választékban, és így a hivatalos választáson majd vagy érvénytelenül szavaznál, vagy távol maradnál az urnától.

Ez a választási lehetőség arra való, hogy kifejezhessük vele az elfogadóképességünk határát, és hogy ennek segítségével le tudjuk fedni a teljes döntési teret.

Mit jelent a fenti tudományoskodó hókuszpókusz a gyakorlatban?

Ez a választási lehetőség (alternatíva) a "dummy alternativa" vagy "a fentiek egyike sem" lehetőség néven is szokott futni.

Az előválasztók ú.n. preferenciális szavazási rendszert használ, ahol a jelölteket sorba kell rendezni. A legszimpatikusabb jelöltet húzzuk legfölülre, a második legszimpatikusabbat másodiknak, a legkevésbé szimpatikusat alulra. De honnan tudjuk, hogy egy jelölt még elfogadható, vagy már nem szeretnénk, hogy győzzön? Erre jó ez az alternatíva. Amit ez alá húzunk, azt ellenezzük, amit e fölé, azt még elfogadhatónak tartjuk.

Amikor egy szavazáson alternatívák merülnek fel, vagy egy választáson jelöltekre szavazunk, akkor nincs lehetőség arra, hogy minden lehetséges alternatíva szerepeljen: ahhoz egy végtelenül hosszú lista kellene. Ez a választási lehetőség azokat az alternatívákat is lefedi, amik nem kerültek fel a szavazólapra. Azoknál a szavazási módszereknél, ahol csak egy lehetőséget lehet megjelölni, a "fentiek egyike sem" alternatíva való arra, hogy kifejezd: a szavazólapra nem került fel az a megoldás, amit te szeretnél. Ennek hiányában szoktunk érvénytelen szavazatot leadni, de az azért nem az igazi, mert aki akarja, belemagyarázhatja, hogy olyan hülyék vagyunk, hogy még szavazni sem tudunk. Képzeld el, hogy mennyivel másabb lett volna a helyzet, ha az eddigi népszavazások bármelyikén lett volna "a fentiek egyike sem" alternatíva, és nem csak arra szavazhattál volna, hogy akarod-e, hogy a migránsok megerőszakolják a feleséged és lányaidat, vagy nem.

Másképp fogalmazva: (alternatív ismertető)

  • helyezd az általad leginkább kívánt jelölt-jelöltet a legfölső helyre!
  • alá sorold fel azok nevét, akikre még tudnál szavazni te is, ha a többség az egyiküket támogatná
  • majd tedd alájuk ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint "elválasztó vonalat").
  • a feldolgozó program az innen következő nevekhez nem számol hozzá egy szavazatot, a fölötte lévők szavazatszámait viszont megnöveli eggyel.
    Vissza a kezdő lapra   Szavazások   Statisztika