Gyakran 
Ismételt 
Kérdések 


Facebook 
oldalunk 

Jelöltek, 
Listák 
beküldése 

Aktuális szavazásunk:
április 7-én estig
 CÉLJA:
a körzete elnyerésére leginkább esélyes jelölt felmutatása
a választók ÁLTAL -
- EGYMÁS számára!

További szavazási lehetőség:
- Országos pártlista

TERJESZD az előválasztás HÍRÉT, és igény esetén csatlakozz a Facebookon!
(link jobbra fönt)

 

 

Aki az előválasztásunk nyertese lesz,
korántsem biztos, hogy majd mandátumot is nyer ...

 

... ámde aki ezt az előválasztást sem képes megnyerni,
hogyan is nyerhetne mandátumot ?!

 


Melyik OEVK-ba tartozom?

Zala megye 01. sz. OEVK

Az országgyűlési egyéni választókerület (OEVK) területe röviden:
- Zalaegerszeg és további 75 környező település

 

Az OEVK területének pontos behatárolása a törvény szövege szerint:

1. Alsószenterzsébet 2. Babosdöbréte 3. Baglad 4. Bagod 5. Bak 6. Barlahida 7. Becsvölgye 8. Belsősárd 9. Bocfölde 10. Boncodfölde 11. Böde 12. Bödeháza 13. Csatár 14. Csesztreg 15. Csonkahegyhát 16. Csöde 17. Dobronhegy 18. Felsőszenterzsébet 19. Gáborjánháza 20. Gellénháza 21. Gombosszeg 22. Gosztola 23. Hagyárosbörönd 24. Hernyék 25. Hottó 26. Iborfia 27. Kálócfa 28. Kávás 29. Keménfa 30. Kerkabarabás 31. Kerkafalva 32. Kerkakutas 33. Kiskutas 34. Kispáli 35. Kozmadombja 36. Kustánszeg 37. Külsősárd 38. Lendvadedes 39. Lendvajakabfa 40. Lenti 41. Lickóvadamos 42. Magyarföld 43. Márokföld 44. Mikekarácsonyfa 45. Milejszeg 46. Nagykutas 47. Nagylengyel 48. Nagypáli 49. Nemesnép 50. Németfalu 51. Nova 52. Ormándlak 53. Ozmánbük 54. Pálfiszeg 55. Petrikeresztúr 56. Pórszombat 57. Pusztaapáti 58. Ramocsa 59. Rédics 60. Resznek 61. Salomvár 62. Sárhida 63. Szentgyörgyvölgy 64. Szijártóháza 65. Szilvágy 66. Teskánd 67. Vaspör 68. Zalabaksa 69. Zalaboldogfa 70. Zalacséb 71. Zalaegerszeg 72. Zalaháshágy 73. Zalalövő 74. Zalaszentgyörgy 75. Zalaszombatfa 76. Zalatárnok

--- A többit ellenzem ---

  • Ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint kvázi "elválasztó vonalat") használhatod arra, hogy jelezd vele a feldolgozó programnak, hogy az ez alatt sorakozó neveket egységesen elutasítod, rájuk semmiképp sem szavaznál a hivatalos választáson.
  • amennyiben a szavazatodban egy név sincs az "a többit ellenzem" fölött, azzal azt jelzed, hogy számodra nincs elfogadható jelölt a választékban, és így a hivatalos választáson majd vagy érvénytelenül szavaznál, vagy távol maradnál az urnától.

Ez a választási lehetőség arra való, hogy kifejezhessük vele az elfogadóképességünk határát, és hogy ennek segítségével le tudjuk fedni a teljes döntési teret.

Mit jelent a fenti tudományoskodó hókuszpókusz a gyakorlatban?

Ez a választási lehetőség (alternatíva) a "dummy alternativa" vagy "a fentiek egyike sem" lehetőség néven is szokott futni.

Az előválasztók ú.n. preferenciális szavazási rendszert használ, ahol a jelölteket sorba kell rendezni. A legszimpatikusabb jelöltet húzzuk legfölülre, a második legszimpatikusabbat másodiknak, a legkevésbé szimpatikusat alulra. De honnan tudjuk, hogy egy jelölt még elfogadható, vagy már nem szeretnénk, hogy győzzön? Erre jó ez az alternatíva. Amit ez alá húzunk, azt ellenezzük, amit e fölé, azt még elfogadhatónak tartjuk.

Amikor egy szavazáson alternatívák merülnek fel, vagy egy választáson jelöltekre szavazunk, akkor nincs lehetőség arra, hogy minden lehetséges alternatíva szerepeljen: ahhoz egy végtelenül hosszú lista kellene. Ez a választási lehetőség azokat az alternatívákat is lefedi, amik nem kerültek fel a szavazólapra. Azoknál a szavazási módszereknél, ahol csak egy lehetőséget lehet megjelölni, a "fentiek egyike sem" alternatíva való arra, hogy kifejezd: a szavazólapra nem került fel az a megoldás, amit te szeretnél. Ennek hiányában szoktunk érvénytelen szavazatot leadni, de az azért nem az igazi, mert aki akarja, belemagyarázhatja, hogy olyan hülyék vagyunk, hogy még szavazni sem tudunk. Képzeld el, hogy mennyivel másabb lett volna a helyzet, ha az eddigi népszavazások bármelyikén lett volna "a fentiek egyike sem" alternatíva, és nem csak arra szavazhattál volna, hogy akarod-e, hogy a migránsok megerőszakolják a feleséged és lányaidat, vagy nem.

Másképp fogalmazva: (alternatív ismertető)

  • helyezd az általad leginkább kívánt jelölt-jelöltet a legfölső helyre!
  • alá sorold fel azok nevét, akikre még tudnál szavazni te is, ha a többség az egyiküket támogatná
  • majd tedd alájuk ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint "elválasztó vonalat").
  • a feldolgozó program az innen következő nevekhez nem számol hozzá egy szavazatot, a fölötte lévők szavazatszámait viszont megnöveli eggyel.
    Vissza a kezdő lapra   Szavazások   Statisztika