Gyakran 
Ismételt 
Kérdések 


Facebook 
oldalunk 

Jelöltek, 
Listák 
beküldése 

Következő tervezett szavazásunk:
Minden majdan esedékes IDŐKÖZI választás előtt
1. JELÖLŐ szavazás az arra jelentkezők között
2. a jelöltek közül az esélyest kiválasztó szavazás

Aktuális szavazásunk:
április 7-én estig
 CÉLJA:
a körzete elnyerésére leginkább esélyes jelölt felmutatása
a választók ÁLTAL -
- EGYMÁS számára!

További szavazási lehetőség:
- Országos pártlista

TERJESZD az előválasztás HÍRÉT, és igény esetén csatlakozz a Facebookon!
(link jobbra fönt)

 

 

Aki az előválasztásunk nyertese lesz,
korántsem biztos, hogy majd mandátumot is nyer ...

 

... ámde aki ezt az előválasztást sem képes megnyerni,
hogyan is nyerhetne mandátumot ?!

 


Melyik OEVK-ba tartozom?

--- A többit ellenzem ---

 • Ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint kvázi "elválasztó vonalat") használhatod arra, hogy jelezd vele a feldolgozó programnak, hogy az ez alatt sorakozó LISTÁKAT egységesen elutasítod, rájuk semmiképp sem szavaznál a hivatalos választáson. A szavazatodat bármikor módosíthatod, DE - az UTOLSÓ HÉTEN már csak EGY LISTA nevét hagyd ott a "vonal" fölött!
  (a többit "ellenezd" - ezzel informálod helyesen a többi választót az általad kiválasztott lista valódi bejutási esélyeiről!)
 • Amennyiben a szavazatodban egy lista sincs az "a többit ellenzem" fölött, azzal azt jelzed, hogy számodra nincs elfogadható LISTA a választékban, és így a hivatalos választáson majd vagy érvénytelenül szavaznál EZZEL a szavazatoddal, vagy teljesen távol maradnál az urnától.

Ez a választási lehetőség arra való, hogy kifejezhessük vele az elfogadóképességünk határát, és hogy ennek segítségével le tudjuk fedni a teljes döntési teret.

Mit jelent a fenti tudományoskodó hókuszpókusz a gyakorlatban?

Ez a választási lehetőség (alternatíva) a "dummy alternativa" vagy "a fentiek egyike sem" lehetőség néven is szokott futni.

Az előválasztók ú.n. preferenciális szavazási rendszert használ, ahol a jelölteket sorba kell rendezni. A legszimpatikusabb jelöltet húzzuk legfölülre, a második legszimpatikusabbat másodiknak, a legkevésbé szimpatikusat alulra. De honnan tudjuk, hogy egy jelölt még elfogadható, vagy már nem szeretnénk, hogy győzzön? Erre jó ez az alternatíva. Amit ez alá húzunk, azt ellenezzük, amit e fölé, azt még elfogadhatónak tartjuk.

Amikor egy szavazáson alternatívák merülnek fel, vagy egy választáson jelöltekre szavazunk, akkor nincs lehetőség arra, hogy minden lehetséges alternatíva szerepeljen: ahhoz egy végtelenül hosszú lista kellene. Ez a választási lehetőség azokat az alternatívákat is lefedi, amik nem kerültek fel a szavazólapra. Azoknál a szavazási módszereknél, ahol csak egy lehetőséget lehet megjelölni, a "fentiek egyike sem" alternatíva való arra, hogy kifejezd: a szavazólapra nem került fel az a megoldás, amit te szeretnél. Ennek hiányában szoktunk érvénytelen szavazatot leadni, de az azért nem az igazi, mert aki akarja, belemagyarázhatja, hogy olyan hülyék vagyunk, hogy még szavazni sem tudunk. Képzeld el, hogy mennyivel másabb lett volna a helyzet, ha az eddigi népszavazások bármelyikén lett volna "a fentiek egyike sem" alternatíva, és nem csak arra szavazhattál volna, hogy akarod-e, hogy a migránsok megerőszakolják a feleséged és lányaidat, vagy nem.

 

Másképp fogalmazva: (alternatív ismertető)

 • helyezd az általad leginkább kívánt LISTÁT a legfölső helyre!
 • alá sorold be azokat, amelyekre még szívesen szavaznál, ha pl. a kedvenced mégis reménytelennek tűnne
 • majd tedd alájuk ezt az "a többit ellenzem" válasz lehetőséget (mint "elválasztó vonalat").
 • a feldolgozó program az innen következő LISTÁKHOZ nem számol hozzá egy szavazatot, a fölötte lévők szavazatszámait viszont megnöveli eggyel.
 • mivel listákból nem csak egy győztes lehet, ezért áprilisban már lehetőleg CSAK EGY párt nevét hagyd az "a többit ellenzem" válasz fölött, amelyik listájára ténylegesen szavazni fogsz 8-án!
  (javasoljuk az EGYÉNI szavazatod ettől független, TAKTIKUS leadását a körzet legesélyesebb egyéni kihívójára!)
  Vissza a kezdő lapra   Szavazások   Statisztika