Gyakran 
Ismételt 
Kérdések 


Facebook 
oldalunk 

Jelöltek, 
Listák 
beküldése 

Következő tervezett szavazásunk:
Minden majdan esedékes IDŐKÖZI választás előtt
1. JELÖLŐ szavazás az arra jelentkezők között
2. a jelöltek közül az esélyest kiválasztó szavazás

Aktuális szavazásunk:
április 7-én estig
 CÉLJA:
a körzete elnyerésére leginkább esélyes jelölt felmutatása
a választók ÁLTAL -
- EGYMÁS számára!

További szavazási lehetőség:
- Országos pártlista

TERJESZD az előválasztás HÍRÉT, és igény esetén csatlakozz a Facebookon!
(link jobbra fönt)

 

 

Aki az előválasztásunk nyertese lesz,
korántsem biztos, hogy majd mandátumot is nyer ...

 

... ámde aki ezt az előválasztást sem képes megnyerni,
hogyan is nyerhetne mandátumot ?!

 


Melyik OEVK-ba tartozom?

Gyakran Ismételt Kérdések

 1. Hogyan segíthetek?

  1. A nekünk, választóknak minél jobban megfelelő eredmény eléréséhez leginkább 2 dologra van szükségünk:
   1. jó jelöltekre (-tehát, ha tudsz ilyenről, szólj neki, hogy jelentkezzen e-mailben, az info@elovalasztok.hu címen!)
   2. kritikus (mennyiségű és minőségű) TÖMEGRE - azaz minden ismerősödre - hívjad hát őket is szavazni ide
   - írjunk együtt történelmet!
  2. Leginkább persze azzal, hogy szavazol... Látogass vissza a körzeted oldalára legalább hetente! Nézd meg, hogy érkezett-e közben újabb jelölt, ha érkezett szavazz újra! Továbbá akkor is, ha a többiek véleményének megismerése után, annak tudatában módosítanál korábbi álláspontodon valamelyik jelölt föl- vagy leminősítésével.
  3. Vedd észre, - és utána ne is feledd el! - hogy az előválasztási részvételeddel végső soron magadon segítesz, hiszen ezzel közreműködsz abban, hogy valóban a választói akarat érvényesüljön, annak minden önző, hatalmaskodó torzítási kísérletével szemben!
 2. Mi lesz, ha a legesélyesebb jobbikos?

  1. Jó kérdés! Az utóbbi időben néhány “bal-lib” értelmiségi már odáig jutott a NER “leválthatatlansága” fölött érzett kétségbeesésében, hogy akár a Jobbikkal való bármilyen összefogást is elfogadnának - ha ez az ára 0.Viktorunk “trónfosztásának”!
   Nos, vegyük észre, hogy itt ilyenről szó sincsen! Ha az előválasztó polgártársaink “neaggyisten” jobbikos jelöltet hoznának ki valamely körzetben első helyen esélyesnek, akkor minden választó mérlegelheti magában, hogy:
   - elfogadva ezt az előzetes “kimutatást”, él a lehetőséggel, és beváltja ezt az esélyt az éles választáson, egy (1) mandátum tényleges elvonására a Fidesztől,
   - vagy sem… Ennyi!
   Ez a “kimutatás” az előválasztók közös ítélete lesz (ezesetben leginkább a többi jelölt alkalmatlanságáról!), és nem jár semmilyen formális (személyi, szervezeti stb.) kapcsolódással sem a győztes jelölthöz, sem annak pártjához! De még csak “jelölnünk” sem kell őt, hiszen a saját pártja majd megteszi azt…
  2. természetesen ezen a szélsőséges helyzeten úgy és azzal is szelídíthetünk, hogy igyekszünk találni olyan alkalmas, sokak által elfogadható - leginkább FÜGGETLEN - jelölteket, akiket még a Jobbik szavazótáborának döntő része is képes elfogadni - azaz hajlandó legalább második, harmadik helyre minősíteni őket - a saját embere után...
   Vagyis nem abban a sémában kellene kizárólagosan gondolkodnunk, hogy vajon hányan szavaznának ÁT a “túloldali” jelöltre és viszont, hanem sokkal inkább egy “arany közép” lehetőségének keresésében, amely megoldásra jóval többen szavaznának MINDKÉT oldal választói, mint egymás jelöltjeire!!
  3. Végül: - az is egy információ a kampány szervezők számára, hogy melyek a "reménytelen" OEVK-k, ahol szinte biztos a kormánypárti illetve a szélső jobb nyerése.
 3. Mikor fog kiderülni, hogy ki a legesélyesebb?

  1. Nagyjából “az utolsó pillanatban”. A dolog egy kissé bonyolult, de szívesen elmagyarázom részletesen:
   - mivel az előválasztásunk elsődleges célja egy (1) valóban esélyes “közös jelölt” megtalálása, ezért az eredményt mindenképp olyan időben kell kihirdetnünk, hogy a hivatalos jelölés még megtehető legyen. Ez a jelölési határidő március 4., az ajánlásra egy hetet szánva az eredményünk hirdetése tehát: február 25.
   - azonban az előválasztásunk másodlagos célja a hatalom által - azzal visszaélve - elvett választási forduló pótlása, ez pedig azt jelenti, hogy a szavazást tovább folytatjuk - immár csak a hivatalossá vált jelöltek között - aminek az eredményét április 6.-án hirdetjük majd ki, akkor derül tehát ki, hogy ki a legesélyesebb a hivatalos szavazó lapra került jelöltek közül, akire érdemes lesz vasárnap szavaznunk mindnyájunknak!
 4. Mi az a taktikai szavazás?

  1. Röviden: - ez egy olyan szavazat-megosztási módszer, amikor a hivatalos választáson nekünk járó KÉT szavazatunkból az EGYÉNI szavazatot TAKTIKUSAN ("ésszel ") a körzet ESÉLYES jelöltjére adjuk le (aki lehet FÜGGETLEN jelölt is!), míg emellett a másik - tehát a LISTÁS - szavazatunkkal a kedvenc pártunkat támogatjuk ("szívvel ") - akár önálló listát állít, akár más párttal közöset.
  2. A módszer nem rossz, ám több buktatója is lehet:
   1. meg kell tudnunk hozzá, hogy pontosan ki is a körzet legesélyesebb egyéni jelöltje?!
    Mivel Te már itt vagy az ELŐVÁLASZTÁS közelében, így ennek az információnak a megszerzéséhez a legjobb úton jársz - ráadásul még hatással is lehetsz rá a saját szavazatoddal - amely hatást pedig még tovább is fokozhatod, minél több ismerősöd meghívásával ide, az előválasztásra!
   2. amennyiben a másik szavazatunkkal nem akarunk majd csupán csak egy “protest” voksot leadni, nem árt tudnunk azt sem, hogy a kedvenc pártunk esélyes-e az 5 %-os küszöb átlépésére vagy sem… Ebben is fogunk itt segíteni, az “Országos pártlista” szavazásunk eredményével.
 5. Hogyan tudok előválasztani, szavazni?

  1. Az előválasztáson szavazni az interneten lehet.
   1. Tudd meg annak a választó körzetnek (OEVK) a megnevezését, ahol a hivatalos választáson is szavazni fogsz majd!
   2. Lépj fel az on-line szavazás oldalára (https://elovalasztok.edemokraciagep.org) és válaszd ki a saját OEVK-dat!
   3. Nyomj a [ Bejelentkezés ] gombra!
   4. A bejelentkezés történhet a saját ADA azonosítóddal, de lehetséges akár csak a Fészbuk profiloddal is! (ez utóbbihoz a "Bejelentkezés" szó alatti [ f ] gombra kell nyomni a felugró ablakban)
   5. Bejelentkezés után megjelenik a [ Szavazok ] gomb (szavazás után pedig annak helyén az [ Újra szavazok ] gomb)
   6. Új jelöltek, új események, vagy akár csak a többiek szavazatának megismerése miatt bármikor újra tudsz szavazni, nézz tehát vissza legalább hetente!
  2. A nevek sorrendje 3 módon változtatható meg:
   1. egérrel megragadva a helyére húzható
   2. a névvel jobbról, balról szomszédos oszlopok nyilaira kattintva a név föl le mozgatható
   3. a jobb szélső “Pozíció” oszlop sorszámai módosításával - ezzel lehet több nevet is “döntetlen”-re állítani.
   4. az "--- A többit ellenzem ---" elválasztó után már csak azok a nevek következzenek, akikre akkor sem szavaznál ha végül egyikük lenne az előválasztás nyertese.
 6. Honnan tudom meg, melyik választókerület az enyém?

  1. Több ponton is találkozhatsz a helységnevek felsorolásával, amelyből kiválaszthatod a sajátodat.
   A szavazás honlapján az egyes körzetek nevére kattintva nem látszik egyből az oda tartozó települések felsorolása - annak megjelenítéséhez az “Az OEVK területének pontos behatárolása…” alatti sor jobb szélén lévő “több...” szóra kell kattintani.
  2. - közvetlenül pedig ennek a hivatalos segédletnek a kitöltésével: http://www.valasztas.hu/dyn/pv14/map/index_frame_noborder.html
   Mivel ez egy utca szintű segédlet, ezért különösen hasznos ott, ahol az egész település nem egyetlen OEVK-hoz tartozik.
   Először is a megyét kell kiválasztani a lenyíló listából, ezt követően be lehet írni a kért adatainkat (település, utca, házszám)
 7. Kik szavazhatnak ebben a programban?

  1. A programban - technikailag - bárki szavazhat aki az ADA rendszeren keresztül regisztrál, semmilyen ADA tanúsítvány nincs megkövetelve. Az ADA regisztráció történhet név és jelszó megadásával vagy akár a Facebook azonosítási rendszerrel is. Viszont az eredmény kiértékelésnél külön kimutatjuk a “Magyar ADA tanúsítvánnyal rendelkezők” szavazatai alapján számolt eredményt és az összes leadott szavazat alapján számítottat is. (További információk: http://adatom.hu)
  2. A releváns eredmény érdekében azt kérjük, hogy csak szavazásra jogosult magyar állampolgárok szavazzanak, és abban az OEVK-ban, ahol a tényleges választáson is szavazni fognak!
   • azonban:
    az utóbbi napok igen csak aktív DIÁK politizálásának fényében fölmerülhet annak a lehetősége, hogy akár 18 év alattiak is véleményt nyiváníthassanak a rendszerünkön keresztül! (amelyben mellesleg nincs életkor ellenőrzés;)
    • ennek a jelölési szakaszban végülis nincs különösebb akadálya, mivel véleményük a leendő jelötekről nekik is lehet.
    • a második szakaszban már csak akkor lehet valóban "releváns" az ő szavazatuk, amennyiben azt olyan családtagjaik "helyett" adják le itt, akik maguk nem előválasztanak nálunk, viszont amely személyeket ők, a fiatalok "garantáltan" elküldenek majd szavazni (már csak "a saját jövőjük érdekében" is), az itt esélyesnek kihozott "közös" ellenzéki jelöltre!
   • Végülis a következő parlamenti ciklus képviselői összetétele az ő következő 4 életévükre is komoly hatással lesz - amely idő alatt sokuk már épp nagykorúvá is válhat, vagyis akár már egy "időközin" is választó lehet belőlük.
 8. Hogyan nézhetem meg a szavazás eredményét?

  Válaszd ki azt a szavazást amelyiknek az eredményére kíváncsi vagy, ezután kattints az [ Eredmény ] gombra.

 9. Hogyan történik a programban az eredmény kiértékelése?

  A program három metódus szerinti kiértékelést végez:

  1. Condorcet kritérium szerinti Schulze eljárással történő kiértékelés - ez a szavazók véleményét optimálisan kifejező kompromisszumos jelölt
  2. Összesíti az egyes lehetőségek hányszor szerepelnek első helyen - ez lenne a hagyományos (egy X-es) szavazás eredménye
  3. Kimutatja, hogy az egyes jelölteket hányan helyezték a “--- a többit ellenzem ---” vonal fölé. - "taktikai szavazás" esetén az itt legmagasabb számot elért jelölt a legesélyesebb!

  Mindegyik kiértékelés kérhető az összes leadott szavazat alapján, vagy csak a magyar hitelesítéssel rendelkező szavazók szavazatainak figyelembe vételével (lásd: http://adatom.hu).

  Megjegyzés: mindegyik kiértékelés eredményét torzíthatja, ha a szavazás közben újabb jelöltek kerülnek fel, és így a leadott szavazatok egy részében (a korábban szavazóknál) nem minden jelölt szerepelt a szavazó képernyőn.
  További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Schulze-m%C3%B3dszer

 

 

  Vissza a kezdő lapra   Szavazások   Statisztika